Se mina foton & läs mina tankar

Vår vackra skärgård! En bit av Härmanö.

Till dig som ännu inte har besökt denna plats säger jag, att det ska du skynda dig att göra! Särskilt om våren, då gullvivorna, majnycklarna som man säger, blommar rikt söder ut på Stora Härmanö. Där är naturen skyddat av ett reservat.

Vandrar du de sex, sju kilometerna från färjan söderut, så kommer du dit. Först ska du passera gamla och nya hus och efter dessa, så kommer du till Höpallen.

När jag nu ändå nämner Höpallen, så kan jag inte låta bli att berätta om en trädgård strax intill, som i alla fall för många år sedan, kallades för Paradiset. I Paradiset låg det (kanske fortfarande?), ett hus och de som bodde där då, hette Eva och Adam. Vad säger du om det?

Vandrar du åt höger från Höpallen, så kommer du ut till den västra sidan, där du möts av en underbar dramatik i klippor och skär och i den inte helt ofarliga arkipelagen. Många tradegier har utspelats där, bland de ilsket taggiga undervattensgrunden.

Men innan du kommer så långt, är det ett måste, att knacka på porten till den Gröna Salen av stora alar, som med sina vida armar öppnar upp för ett underbart besök.

Du kan inte ana, hur ljuvligt det är, att vistas där! Skulle solen skina den dagen, så skickar Himlens änglar ner smala strimmor av ljus, mellan lövverken. Jag vill nog påstå, att vår Herre är den, som förgyller bladens alla vindlingar, så att vi ska kunna se de livgivande linjerna.

Blunda och försök nu, att tänka dig in i dallrande skiftningar mellan grönt och blått, för snart kommer alla regnbågens färger att möta dig, sedan du vandrat vidare mot väster en stund.

Och nu möts du upp av Föreningen Hav och Land, som med glädje presenterar dig för herr Skagerrak! Denne vackert blåskiftande herre, men inte så sällan nyckfulle, som ibland visar sig som en skepnad av ett vitt, krusigt skägg. Skägget har den vanan, att krypa upp längs med stränderna. Ibland kastar det ifrån sig champagnefyllda, sockervaddsbollar, som sprider ut sig som havets alla sjöfåglar. Eller så hamnar bollarna i den riktiga Champagneviken, som ligger norrut på Lilla Härmanö.

Nu kan du med spänning låta ögonen följa bergens linjer och är du uppmärksam, så hittar du flera grönskiftande bassänger. Dessa ligger inkilade här och var. Är vädret gynnsamt, utan sjöhävning, så kan man gå in med båten där för att bada och må gott. Men en viss kännedom behövs för att tråckla sig in där.

Åh, vad jag "bluddrar på", men det är så mycket av längtan att komma dit igen och så många minnen som föds i mitt hjärta på nytt!

Det var så längesedan jag var där ute, på västsidan hos gullvivorna. Och allt, allt, det andra, som jag inte har berättat om................

 

Mona

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.09 | 20:05
I C O N film nr 1. har mottagit 1
03.09 | 06:49
MIN ANDLIGA SIDA har mottagit 9
02.09 | 16:51
Mona Jaburek har mottagit 41
28.08 | 20:55
Det gamla torpet har mottagit 9
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS