Ikonmåleri & Min utgivna bok

Mona Jaburek heter jag. Är född år 1950. (Då kan du själv räkna!)

Det går att ta ner en tråkig innerdörr! Hitta några vackra färger. Jag målar med äkta oljefärg. Blir det inte bra, så torka bort och gör om. Det har jag fått göra otaliga gånger eftersom jag sällan planerar min målning!

Under min  tidiga uppväxt var jag en liten rädd fågelunge. Jag minns mig själv som mobbad, ensam och utanför. Jag satt ofta i källaren, min dåvarande "ateljé" och tillverkade skulpturer av lera och gipsbindor. Gjorde gummor och gubbar i gips på en flaskstomme eller byggde armering av ståltråd för mina figurer. Målade dem sedan i glada färger.

Detta var längesedan och mycket har hänt under åren som förflutit. Men skapa håller jag på med fortfarande. Jag kastar mig impulsivt över olika projekt. Allt ifrån att renovera gamla båtar, författa och måla mm. Jag är nyfiken på mycket och känner ingen rädsla över, att jag inte ska ro iland med det jag har börjat med.

Och angående det sist nämnda, så vill jag säga till dig som kanske vill men inte vågar: BARA GÖR DET!

Förneka inte din längtan och säg inte att du inte kan. Det vet du ju faktiskt inte, förrän du har försökt. Detta gäller ju allt vad vi företar oss under vårt liv.

Sätt igång och skriv din bok, inred trappuppgången, leta upp en snickarkurs eller ta tag i penseln eller några verktyg! Tillverka nya saker av det som är gammalt och inte går att bruka. Återvinn! Och om du stöter på problem, så är det bara att fråga den som kan.

Att vara kreativ och att få utöva det man längtat efter, är ett måste, annars är man olycklig, i alla fall jag. Vänta inte till det att du blir pensionär. Vänta inte på bättre tider i livet! Det finns ingen garanti för, hur länge vi är friska och får leva. Du ska inte behöva ångra det som du inte gjorde.

Öppna dörren till ditt skapande och må bättre, både till kropp och själ. Då du väl har börjat, så känner du hur fågelsången riktigt drillar i ditt hjärta!

Detta berättar jag av egen erfarenhet. Det behöver inte handla om "de stora resultaten", utan just dina egna. Jämför dig inte med andra, att du ska uppnå samma resultat. Tänk inte på hur duktiga andra är. Vilka utbildningar de har varit på och att du inte kan våga just därför. Utan möt din egna duktighet. Hämta fram din inspiration och känn dig glad att du är just den du är och du liknar ingen annan!

LYCKA TILL!

En hälsning till alla er som längtar efter en positv förändring.  Gör någonting som du önskat!

Kristus Pantokrator (Den som råder över himmel och jord) Efter många om och men i mitt liv, så är nu denna ikon färdigmålad på en av skåpdörrarna. Mona 2019
Helige Symeon- Kristusbäraren Målad i Thessaloniki 2018
Överflödigt guld penslas bort. Bilden är tagen i Valamo kloster, Finland, där jag förkovrar mig i ikonmåleriet.
Änglarna hjälper mig!
Grundfärgerna är lagda och Ängeln Mikael börjar synas.
Ängeln Gabriel
Guds budbärare. Kännetecknen för en ängel, är vingarna, en resestav och sandaler. Änglarna är alltid på resa för att utföra ett uppdrag. Tex att hjälpa och rädda.
Ängeln Rafael Tobias med fisken.
Läs gärna Tobits bok i bibeln, så kan du ta del av en märklig berättelse.
Islandsberg, akvarell
Ejdrar ristning i kopparplåt
Så var det förr.
Första gången jag lägger klinkers.
Ny inglasad veranda som jag försöker inreda. Jag hittar bara på.
Fann ett vykort som jag ville måla av. Hur jag skulle göra visste jag inte? Ingen planering alls. Någonstans måste jag ju börja.Tittade i färgförrådet. Grundfärg?
Mmmmmm. Hur ska jag göra nu då?
Jag tänkte på Grekland och Italien därefter "uppfann" jag dekorationerna under bilden.
Färdigt!
"Jag längtar till Italien, Italiens sköna land. Där små citroner växa.."

Jag är glad över att jag har kunnat ge ut en bok: 

NÖDROP BLAND SKÄREN!    ISBN 978 91 637 1078-0    

Bokens baksida:

"En bok om livets grundstötningar. Om tröst, tro, sorg och glädje. Några djupdykningar, som en undran över livet och livet efter detta. Behöver jag säga mer? Jag har arbetat med människor under många år, både som polis och diakon. Jag har fått möta människor i livets alla situationer.

Jag hoppas att denna bok inte ska "lägga sten på börda", utan berätta, att det finns en ny tid framför det som är mörkt, även om man just då inte kan tro det."

Boken innehåller konstverk, foton och texter av mig. Den är vacker.

Boken finns att beställa hos bokbutiker och på nätet. Den finns både i hårdpärm och mjukpärm.

 

Jag är ju ingen kändis, så jag får saluföra mig själv och det tar sin tid. Men jag hoppas att boken kommer att nå många läsare.

De som har fått boken i sin hand, älskar den!

 

Jag älskar havet i alla dess former. Ibland ett element att frukta och känna respekt för. Det är då man står på land iförd vindtäta kläder eller regnställ, stövlar och sydväst. Då känner man sig rätt liten och varför inte? Människan kan som väl är, inte kuva havet. Lika väl då vattenytan ligger blank eller häver sig upp mot kala klippor. Eller havsviken som med vida armar, närmar sig de solbelysta strandängarna med styvmorsvioler, strandpiltar (strandnejlika) och vild gräslök. Då är livet som bäst. Har i min bok, använt mig av hav och klippor, ett slags bildspråk för att skildra livets skiftningar. Om tro, tröst sorg och glädje. En längtan hade jag att skriva, men jag hade ingen färdig idé utan den växte fram under skrivprocessen. Sammanfattade gamla dikter, som legat i ett skräpskåp. Nu fick jag dem på nytt framför mig och då föddes andra tankar och jag fick glädje och ny inspiration, att forma dem på ett helt annat sätt. Varför skriver jag, undar du kanske? Jag vill dela med mig av de existentiella tankar som berör oss alla förr eller senare. Att många har en längtan inom sig, som tar fäste i olika saker. Jag tror, att vem som helst kan läsa min bok. I boken finns det frågor som de flesta av oss ställer någon gång i livet. Vi förväntar oss, att livet ska vara rättvist , men så är det inte. Stora frågor kommer helt oväntat, då livet balanserar på en skör tråd. Alla frågor får vi inte svar på och då får vi lämna dem.
Trött efter en intensiv målardag! Bilden är tagen i Valamo kloster. Vi arbetar från tidig morgon till sen kväll. Jag kommer att fortsätta skriva och visa bilder. Denna hemsida är lika ny för mig som för läsarna. Hej så länge! Mona

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.09 | 20:05
I C O N film nr 1. har mottagit 1
03.09 | 06:49
MIN ANDLIGA SIDA har mottagit 9
02.09 | 16:51
Mona Jaburek har mottagit 41
28.08 | 20:55
Det gamla torpet har mottagit 9
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS